Tautisulkua käytetään, jotta voitaisiin estää taudinaiheuttajien kulku ulkoa sisälle tuotantotiloihin saappaiden ja vaatteiden mukana. Tautisulku on jaettu ns. likaiseen puoleen, johon tullaan suoraan ulkoa, sekä puhtaaseen puoleen, josta mennään tuotantotiloihin. Puhdas ja likainen puoli on erotettu toisistaan esim. penkillä tai jollain muulla esteellä. Molemmilla puolilla on paikat kengille ja koukut, johon vaatteet voi ripustaa.

Tarkoituksena on, että ulkokengät ja -vaatteet jätetään likaiselle puolelle ja pyörähdetään penkin yli puhtaalle puolelle, jossa puetaan tilan suojavaatteet ja ainoastaan tuotantotiloissa käytettävät jalkineet. Puolien erottaminen on tärkeää, jotta puhtaan puolen kengillä ei kävellä samalla alueella kuin ulkokengillä ja näin kuljeteta taudinaiheuttajia tuotantotiloihin. Ulkokengillä ei saa astua puhtaalle puolelle eikä tuotantotiloissa käytettävillä kengillä likaiselle puolelle. Myös ulkovaatteet ja tilan suojavaatteet on tärkeää erottaa omille puolilleen, jotta ulkovaatteista ei tartu esim. bakteereita tai punkkeja tuotantotilan suojavaatteisiin.

Tautisulun yhteydessä olisi hyvä olla mahdollisuus käsien pesuun.

tautisulku

Tautisulun rakentaminen ei vaadi suuria taloudellisia uhrauksia vaan jokapäiväisen rutiinin noudattamista. Tauti sulkua tulee käyttää itse sekä vaatia, että muutkin käyttävät sitä.

Lisätietoa

www.ett.fi