siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logoKanamuna symboloi pääsiäisenä hedelmällisyyttä ja uuden elämän alkua vaikkakaan ei enää tänä päivänä kanna sisällään uutta elämää

Kananmuna on pääsiäisen symboli ja se on kautta aikojen mielletty hedelmällisyyden ja uuden elämän aluksi. Jo ennen kristinuskon syntyä germaanit palvoessaan maanviljelyksen Jumalaa Osteraa tai Esaiaa veivät keväällä munia pelloille toivoessaan hyvää satokautta. Tänä päivänä kuitenkin hedelmöitettyjen munien kaupanpito on kielletty. Kanat ryhtyvät munimaan itsestään siinä 18 - 20 viikon ikäisinä ja muninta jatkuu noin yhden vuoden. Kana munii keskimäärin yhden munan päivässä. Kanalassa pärjättäisiin siis ilman kukkojakin, mutta niitä on kuitenkin hyvä pitää siellä muutama kappale ryhmäkuria valvomassa.

Kananmuna kuuluu kuitenkin kiinteästi pääsiäispöytään tänäkin päivänä niin ruoanlaitossa kuin koristenakin, vaikka vanhoja traditiota ja uskomuksia ei niin ajateltaisikaan. Pääsiäisenä kananmunia värjätään, piilotetaan – etsitään ja nautitaan runsaasti eri aterioilla. Kananmunia voi värjätä luonnonväreillä, keltainen väri syntyy laittamalla vaikka currya tai sipulinkuoria keitinveteen, vastaavasti punaisen värin saa punajuuren säilykepurkin liemellä ja sinisen vaikka pakastemustikoilla. Lisäämällä keitinveteen tilkan etikkaa, väri tarttuu paremmin kananmuniin. Kananmunia värjätään yleisesti myös vesiväreillä tai silkkipapereilla.

Vastoin yleisiä käsityksiä kananmunien syönnin määrää ei ole rajoitettu, päinvastoin kananmuna kuuluu osaksi täysipainoista ruokavaliota. Kananmuna sisältää lähes kaikkia ravintoaineita c-vitamiinia ja kuitua lukuun ottamatta. Proteiinia tarvitaan elimistön rakennusaineena kasvuun ja solujen jatkuvaan uudistumiseen. Yhdessä kananmunassa aikuinen saa noin 8 % päivittäisestä suositeltavasta proteiinin saannista. Kananmuna pitää myös kylläisyyden tunteen pitkään ja tutkimuksissakin on todettu, että lapset jotka syövät aamuisin kananmunan pysyvät kylläisinä helpommin ja jaksavat näin paremmin pitkän koulupäivän.

Suomessa tuotetaan vuosittain noin 60 miljoonaa kiloa kananmunia noin 600 munatilalla, jotka ovat pääsääntöisesti perhetiloja. Kananmunien keskikulutus on 9,5 kiloa henkeä kohti joko kananmunina tai erilaisina kananmunavalmisteina. Kulutus kasvoi viime vuonna 1,4 %. Suomessa on kolme eri kanarotua – sekä ruskeita että valkoisia kanoja. Kulutusmunia ei tuoda ulkomailta, vaan kaikki kaupassa myytävänä olevat kananmunat ovat kotimaisia. Tiukka salmonellakontrollimme ei mahdollista kulutusmunien tuontia maahamme.

Munia tuotetaan lattiakanaloissa, kerrosritiläkanaloissa sekä virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa ja luomutuotannossa. Lisäksi runsas kolmannes kananmunista tulee vielä toistaiseksi häkkikanaloista, joissa tuottaminen loppuu vuoteen 2012 mennessä kanojen hyvinvointisäädösten koko Eurooppaa koskevien määräysten myötä. Kuluttajat voivat tarkistaa kananmunan tuotantotavan kananmunan leimasta 0 = luomumuna, 2 = lattiakanalan muna 3 = häkkimuna. Virikkeellisissä uusissa pienryhmäkanaloissa tuotetut kanamunat merkitään myös numerolla 3 sillä, EU ei ole nähnyt tarpeelliseksi luoda tässä vaiheessa niille omaa merkintää. Kanamunasta voi kuitenkin löytää numero 3 perässä kirjaimet VIR tai se on muulla tavoin ilmaistu pakkauksessa. Kananmunien merkintä mahdollistaa tarvittaessa munan jäljittämisen aina tilalle asti.

Suomen Siipikarjaliitto Kananmunatiedotus Lea Lastikka 0400 458 372  www.siipi.net