siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logoKananmunien kulutus reippaassa kasvussa - heikko viljasato lisää hinnankorotuspaineita

Kananmunien kulutus on kasvanut jo muutaman vuoden ajan reippaasti ja alkuvuodenkin kasvu on liki kuusi prosenttia. Suomalaiset kuluttajat syövät lähes kymmenen kiloa kananmunia henkeä kohti vuodessa sellaisenaan tai erilaisina valmisteina. Kulutuksen kasvu voidaan nähdä merkkinä siitä, että kananmunien ravintoainesisältö on tullut kuluttajille tunnetummaksi. Kananmuna on ravintoainesisällöltään monipuolisimpia jokapäiväiseen käyttöön sopivia ruoka-aineita. Kananmunan valkuainen sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja keltuaisessa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Niukasti energiaa sisältävä kananmuna sopiikin mainiosti myös kevyeen ruokavalioon. Tämän ovat havainneet erityisesti liikuntaa harrastavat nuoret kuluttajat.

Kananmunatuotannon kannattavuus ja hinnankorotuspaineet


Kananmuna on edullinen ruoka-aine – hinnankorotuspaineita tulee kuitenkin maailmalla vallinneen heikon viljasadon ja sitä kautta tulevien rehukustannusten nousupaineiden kautta. Kananmunien kuluttajahinta on keskimäärin kolme euroa kilolta, mistä tuottajan osuus on noin 90 senttiä. Pelkästään rehukustannusten nousu aiheuttaa vähintään kymmenen prosentin nousutarpeen tuottajahintaan. Kananmunatuottajien kannattavuutta rasittavat myös suuret, kanojen hyvinvointia parantavat investoinnit. Vuoden 2012 alusta lähtien perinteiset kanahäkit poistuvat tuotannosta ja kaikki kanat tulevat olemaan joko erilaisissa virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa tai vapaana kasvattamossa.
Viljojen maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet nopeasti jo muutaman kuukauden ajan ja viljan hinnasta tulee erilaisissa viljapörsseissä keinottelun kohde. Rehukustannusten nousu huomioiden on selvää, että myös mahdollisesta viljan hinnan noususta aiheutuu kananmunatuotantoon kustannuspaineita, jotka on siirrettävä kananmunien ja kananmunatuotteiden myyntihintoihin. Siitä, mikä vaikutus tulevalla hinnannousulla on kaupassa myytävien kanamunien ja muiden kananmunatuotteiden kuluttajahintoihin, päättävät päivittäistavarakaupan toimijat hinnoitellessaan tuotteet kaupan hyllylle.

Lisätietoja

Suomen Siipikarjaliitto ry
Kananmunatiedotus

Lea Lastikka
Toiminnanjohtaja
0400 458372