siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo

Kansainvälisenä kananmunan päivänä voimme ylpeinä todeta, että suomalainen kananmunaketju on suhtautunut vakavasti myös kanojen hyvinvointiin tähtääviin uusiin säädöksiin ja on aikataulussa investointien suhteen

Kansainvälistä kananmunan päivää vietetään ympäri maailmaa aina lokakuun toisena perjantaina, tänä vuonna siis kahdeksas päivä lokakuuta. Jo vuosisatojen ajan kananmuna on merkinnyt hyvin paljon ihmisten ravitsemuksessa kaikkialla maailmassa. Harva yksittäinen tuote sisältää niin paljon hyviä ainesosia, proteiinia ja vitamiineja yhtä edullisesti. Suomalaisen kananmunan turvallisuudesta ja erinomaisuudesta kertoo paljon sekin, että tänä vuonna Shanghain maailmannäyttelyssä suomalaisen ruokaturvallisuuden malliesimerkkinä Evira piti esityksessään kananmunaa – kananmunaketjun läpinäkyvyyttä, jäljitettävyyttä ja luottamusta toimijoiden ja viranomaisten välillä.

Kananmunan kulutus Suomessa on ollut kasvussa ja vuosikulutuksen ennakoidaan tänä vuonna nousevan kymmeneen kiloon henkeä kohti. Positiivisen käänteen kulutuksessa uskotaan johtuvan siitä, että kananmunan ravitsemuksellisesta erinomaisuudesta on yhä enemmän tietoa saatavilla ja vuosikymmeniä vallinneet käsitykset mm. kolesterolista ja sen vaikutuksista ovat hälvenneet myös sen myötä, että kanojen rehuissa käytetään tänä päivänä myös paljon elimistölle terveellisiä Omega rasvahappoja. Pehmeää, hyvää rasvaa sisältävä kananmuna on ravintoainesisällöltään monipuolisimpia ruoka-aineitamme, joka sopii moneen eri käyttöön.

Vastuullisuus tuotantoketjussa ja tuotannon eettisyys puhututtaa laajasti koko kotieläinsektoria kaikkialla Euroopassa. Kananmunantuotannon osalta siirrytään vuoden 2012 alusta lukien uusiin tuotantomuotoihin, missä tuotanto perinteisissä kanahäkeissä on kiellettyä. Tämä velvoittaa kaikkia EU-maita mittaviin investointeihin. Suomessa olemme investointien suhteen aikataulussa ja alan yhteisen esityksen mukaan emme ole valmiita keskustelemaan mistään siirtymäajoista päätöksen suhteen. Monissa Euroopan maissa tilanne on vaikea ja aikataulussa ei tulla pysymään. Arvioiden mukaan vuoden 2012 alussa vielä noin 40 prosenttia Euroopan kanoista on vanhoissa kielletyissä häkeissä. Mikäli EU:n komissio ei anna mitään poikkeuslupia näille maille, kananmunapulalta ei voida välttyä.

Suomalaisista kanoista tällä hetkellä jo 70 prosenttia on uusissa tuotantomuodoissa ja valtaosa pakkaamoiden omien tuotemerkkien alla myytävistä kananmunista tulee jo nyt joko lattiakanaloista tai virikkeellisistä pienryhmäkanaloista. Hyvää kananmunapäivää kaikille.

Lisätietoja

Lea Lastikka
Suomen Siipikarjaliitto ry
Kananmunatiedotus
Toiminnanjohtaja
www.siipi.net/kananmunatiedotus
puh: 0400 458372