siipikarjaliitto_kapea_vas

Suomessa kulutettiin kuorimunia viime vuonna peräti neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kulutus henkeä kohti oli 9,8 kiloa, mikä on edelleen noin kolmannes vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Kananmunien terveellisyyskäsitys on meilläkin muuttumassa, mikä näkyy kulutuksen kasvuna.

Suomessa tuotetaan noin 60 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa. Kaikki kaupassa olevat kuorimunat ovat kotimaisia, sillä tiukan salmonellakontrollin vuoksi niiden tuonti maahamme ei ole mahdollista. Kokonaistuotannosta vietiin 18 prosenttia lähinnä Ruotsiin ja Saksaan.

Vuoden 2012 alusta lukien kanojen pito ns. perinteisissä kanahäkeissä on kiellettyä. Suomalainen kananmunaketju takaa sen, että kaikki perinteiset häkit poistuvat käytöstä viimeistään tämän vuoden lopussa. Koska jotkut tilat lopettavat tuotantonsa jo aikaisemmin ja ne, joilla investoinnit ovat vielä kesken joutuvat pitämään taukoa rakentamisen aikana, saattaa kananmunista tulla jopa hieman niukkuutta syksyllä. Tilanne muualla Euroopassa ei investointien osalta ole näin hyvä ja eräät maat ovatkin pyytäneet lisäaikaa vanhoille virikkeettömille häkeille. EU ei ole tähän kuitenkaan myöntynyt. Suomalainen kananmunaketju on suhtautunut kielteisesti lisäaikojen myöntämiseen.

Kananmunan terveellisyyskäsitys on muuttunut, mikä näkyy kulutuksen kasvuna. Viralliset ravitsemussuositukset eivät esitä rajoituksia kananmunien käytölle ja eräissä maissa kananmuna onkin saanut jopa sydänystävällisen terveellisyysmerkin. Kananmuna on ravintoainesisällöltään monipuolisimpia jokapäiväiseen käyttöön sopivia ruoka-aineita. Munan valkuainen sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja keltuaisessa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Kananmunaa pidetään mm. yhtenä parhaista D-vitamiinin lähteistä. Niukasti energiaa sisältävä kananmuna sopii mainiosti myös kevyeen ruokavalioon.

Lisätietoja

www.siipi.net/kananmunatiedotus
Lea Lastikka
0400 458 372