siipikarjaliitto_kapea_vas

Jos pidät kananmunista, uusi amerikkalaistutkimus tuo hyviä uutisia. Kansallisessa tutkimuksessa nimittäin todettiin, että kananmunat sisältävät itse asiassa 14 % vähemmän kolesterolia ja 64 % enemmän D-vitamiinia kuin aiemmin on ajateltu, uutisoi cbsnews.com.

The Early show-ohjelmassa tutkimusta kommentoinut ravitsemusterapeutti Cynthia Sass selitti, että sanonta "olet mitä syöt" pätee myös kanoihin. Terveellisempi ruokinta tuottaa myös terveellisempiä kananmunia.

- Tulee kuitenkin muistaa, että yksi iso kananmuna sisältää 185 mg kolesterolia, mikä on lähes maksimi päiväsuositus sydänpotilaille. Kohtuus on siis hyvä muistaa. Hyvä uutinen on se, että lisääntynyt D-vitamiini voi olla hyvin hyödyllistä, hän totesi.

Kananmunan keltuaista pidetään yleensä munan huonoimpana osana. Sass kuitenkin totesi, että se on ravitsemuksellisesti arvokas osa, sisältäen D-vitamiinin lisäksi myös tärkeää ravintoainetta nimeltään koliini.

Hänen mukaan noin 90 % ihmisistä on koliinin puutetta. Se on yhdistetty muun muassa alhaisempiin kehon tulehdustiloihin.

- Yhdessä kananmunassa on noin 25 % päivän koliinitarpeesta, Sass selitti.

Viimeisen 25 vuoden kananmunien ja sydänsairauksien yhteyttä on kartoitettu noin 200 eri tutkimuksen avulla. Sydänsairausriskin syyksi ei ole kuitenkaan paljastunut yleisen käsityksen mukaan kolesteroli, vaan tyydyttyneet rasvahapot. Sass viittaa myös toiseen tutkimukseen, jonka mukaan kananmunat voivat auttaa pudottamaan painoa.

- Kun kananmunaa lisättiin vähäkaloriseen aamiaiseen, ylipainoiset laihduttajat pudottivat 65 % enemmän painoa, kuin jos sama kalorimäärä saatiin hiilihydraateista, hän kuvaili.

Sass kehottaa syömään kananmunaa täysjyvän kanssa sen sijaan, että se nautittaisiin amerikkalaiseen tyyliin pekonin, valkoisen leivän ja rasvan kanssa. Kun kananmuna yhdistetään terveellisten kasvispohjaisten ruokien kanssa, kolesteroli pysyy tasapainossa ja melko alhaisena, Sass selitti.

Noora Dahmane / Tohtori.fi