siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo                                           12.3.2012

Kananmunatuotanto on läpikäynyt mittavan rakennemuutoksen kanojen hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön myötä. Noin kolmasosa kanatiloista lopetti tuotannon viime vuoden loppuun mennessä ja osa jäljelle jääneistä kanaloista on vielä tauolla investointien ollessa loppusuoralla. Kananmunien kulutus on kasvanut viimeiset vuodet noin neljän prosentin vuosivauhtia ja nämä syyt yhdessä vaikuttavat siihen, että kananmunista saattaa olla ajoittaista pulaa varsinkin pääsiäisen aikaan, jolloin kysyntä on korkeimmillaan.

Kananmunaketju on Suomessa investoinut mittavat, noin 60 miljoonaa euroa uusiin tuotantomuotoihin. Vanhat perinteiset kanahäkit on poistettu käytöstä. Useat tuottajat lopettivat kananmunantuotannon ja jäljelle jäi noin 350 tilaa ja tilojen keskikoko 9000 kanaa. Vuonna 1995 Suomen liityttyä EU:n jäseneksi maassamme oli reilut 3000 kanatilaa ja keskikoko tilaa kohti oli 400 kanaa.

Suomessa tuotetaan noin 63 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa ja kulutus henkeä kohti on runsaat 10 kiloa. Kokonaistuotantomäärän ennustetaan olevan tänä vuonna noin 2 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuonna. Pudotus ei ole sen suurempi, sillä investointien yhteydessä on usealla maatilalla rakennettu lisätilaa ja otettu suurempi määrä kanoja. Tilanne normalisoituu kuitenkin loppukesään mentäessä, kun nyt vielä rakenteilla olevat kanalat saadaan valmiiksi.

Kananmunien kulutus on ollut reippaassa kasvussa. Terveellisyyskäsitys on muuttunut parempaan suuntaan, kun uusia tutkimustuloksia kananmunan ravitsemuksesta on saatu. Pääsiäinen on tyypillisesti kananmunien kulutuksen aikaa ja tuolloin kulutus kaksinkertaistuu. Kananmunien riittävyys pääsiäismarkkinoille on tänä keväänä haastavaa ja ajoittaista pulaa saattaa esiintyä. Kananmunia ei voi tuoda Suomen vähittäiskauppamarkkinoille, sillä meillä on käytössä muuta Eurooppaa tiukempi kananmunien salmonellakontrolli. Muista EU-maista vain Ruotsi yltää yhtä hyvään tilanteeseen.

Lisätietoja:

Suomen Siipikarjaliitto
Kananmunatiedotus

Lea Lastikka
toiminnanjohtaja
0400 458372
www.siipi.net/kananmunatiedotus