siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo                                          Tiedote  19.2.2013

Erilaiset ruokavaliot vaikuttavat ihmisten ruokatottumuksiin. Karppaaminen nosti erityisesti kananmunien kulutusta, sillä kananmuna sisältää runsaasti proteiinia, mutta vain vähän hiilihydraatteja. Karppaaminen on vähentynyt, mistä kertoo mm. leivän menekin lisääntyminen, mutta kananmunaa ei silti ole unohdettu, vaan kulutus on jatkanut kasvuaan.
On syytä olettaa, että kananmunan suosio hyvänä proteiinin lähteenä on jäänyt kuluttajien mieleen, mikä näkyy lisääntyneenä kulutuksena. Viimeisten kuuden vuoden aikana on kananmunan kokonaiskulutusmäärä noussut maassamme yhteensä 10 miljoonalla kilolla. Jokainen suomalainen syö kananmunia reilut kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa. Viime vuoden kulutuksen kasvu oli liki viisi prosenttia.

Munakas on nuorten suosikkiruoka
TNS Gallupin tekemän kyselyn mukaan nuorten, ikäryhmässä 15 - 24 yleisin ateria on munakas. Vielä muutama vuosi sitten pizza ja pasta olivat suositumpia, mutta munakas on kivunnut nopeasti ykkössijalle. Munakas on edullinen, terveellinen, helppo valmistaa ja pitää hyvin nälän poissa.
Monet ihmiset ovat aiemmin karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan kolesterolin takia. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia. Amerikkalaisten viimeaikaisten lihavuustutkimusten mukaan kananmunaa aamiaiseksi syövät ihmiset laihtuivat enemmän kuin vertailuryhmä, joka söi mm. leipätuotteita. Kananmunia syöneet ihmiset olivat myös pirteämpiä päivän aikana. Cambridgen yliopiston tutkimuksissa selvisi myös, että kananmunan valkuaisen runsaat proteiinit auttavat vapauttamaan kehoon oreksiini-nimistä hormonia. Kyseinen hormoni vaikuttaa esimerkiksi ruokahaluun ja virkeyteen. Tutkijat kehottavatkin ihmisiä syömään töissä välipalaksi kananmunia, jotta he jaksaisivat tehdä työnsä paremmin.

Munat riittävät pääsiäisenä
Viime keväänä, erityisesti pääsiäisen aikoihin kananmunat loppuivat kaupasta, syynä oli vanhojen kanahäkkien käyttökielto ja kulutuksen voimakas kasvu. Nyt kaikki kanat ovat joko uusissa virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa tai vapaana lattiakanaloissa. Kananmunien uskotaan riittävän myös huippusesongin eli pääsiäisen aikaan, mutta välttämättä kaikkia pakkauskokoja ja lajeja ei koko aikaa ole saatavilla.

Lisätietoja:
Kananmunatiedotus
Lea Lastikka  0400 458 372
toiminnanjohtaja