siipikarjaliitto_kapea_vas

                                                                                          Kananmunatiedotus    9.10.2015

Tiesitkö, että jokainen suomalainen syö vuodessa noin 200 kananmunaa ja munien kulutus on kasvussa? Syitä kulutuksen kasvuun on useita.

Kananmuna on hyvin monikäyttöinen raaka-aine, josta voidaan valmistaa niin makeaa kuin suolaista ravintoa, pääruokia ja välipaloja lukemattomia yhdistelmiä. Kotimaisia kananmunia voidaan huoletta käyttää myös raakana.

Kananmuna on nerokas ja aito luonnontuote, jossa on kokoonsa nähden runsaasti ihmiselle hyödyllisiä ravintoaineita luuston, aivojen, lihasten ja immuunijärjestelmän tarpeisiin. Se ei sisällä yhtään E-koodia vaan runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Proteiinia on yhdessä kananmunassa jopa 7grammaa, ja lisäksi vähäkalorisena elintarvikkeena kananmuna on mitä mainioin tuote painonhallintaan, terveelliseen ja aktiiviseen elämään. Munat sisältävät runsaasti kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja. Rasvahappokoostumus on suositusten mukainen: keltuaisen sisältämistä rasvahapoista 2/3 on tyydyttämättömiä.

Kananmuna on parhaimmillaan varsinaista pikaruokaa, sillä siitä on mahdollista valmistaa nopeasti aterioita. Munien keittäminen, paistaminen tai vaikka smoothien valmistaminen ei kestä montaa minuuttia!

Kananmuna on varsin edullinen tuoretuote verrattuna sen ravintosisältöön, käytön monipuolisuuteen ja pitkään säilyvyyteen. Tasaisessa, noin 15 asteen lämpötilassa, tylppä pää ylöspäin säilytettynä kananmuna säilyy reilusti pidempään kuin pakkauksen parasta ennen –päivämäärään, jolla todetaan munien vähimmäissäilyvyysaika.

Joka päivä munintatyössä on Suomessa reilut 3,7 miljoonaa kanaa noin 340 tilalla niin varustelluissa virikehäkki- ja lattia- kuin ulko- ja luomukanaloissakin. Kananmuna on yksi parhaiten jäljitettävissä olevista elintarvikkeista: kaikissa pakatuissa kananmunissa on kuoreen leimattuna alkuperäkoodi, joka kertoo munien tuotantotavan ja tuottajan.

Lisätietoja kananmunien tuotannosta, merkinnöistä ja käyttövinkeistä löytyy verkkosivuilta tottamunasta.fi, luomunasta.fi ja siipi.net ja Facebookissa Tottamunasta –sivulta.

Hanna Hamina
Toiminnanjohtaja
Suomen Siipikarjaliitto ry