siipikarjaliitto_kapea_vas

Viikko 44 on perinteisesti Kalkkunaviikko, jolloin muistutetaan kuluttajia kotimaisen kalkkunanlihan monipuolisista käyttömahdollisuuksista ja hienoista ominaisuuksista.

Jokainen suomalainen kuluttaa vuodessa noin 1,6 kiloa kalkkunanlihaa, jonka kotimaisuusaste oli tammi-syyskuussa vain 58 %. Tänä vuonna maassamme tuotetaan kalkkunanlihaa noin 7,5 miljoonaa kiloa. Tilanne on muuttunut kymmenessä vuodessa merkittävästi, sillä vuonna 2005 tuotantomäärä oli 13,79 miljoonaa kiloa ja tuonnin osuus kulutuksesta 15 %. Tänä vuonna suurin osa ulkolaisesta kalkkunanlihasta tuodaan Saksasta ja Puolasta – kalkkunanlihavalmisteiden suurimpia tuontimaita ovat Saksa, Ranska, Alankomaat ja Brasilia.

Suomalaiseen kalkkunaketjuun kuuluu 38 kasvatustilaa ja kuusi vanhempaispolven tilaa, jotka ovat keskittyneet alueellisesti Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntiin. Tänä vuonna kalkkunankasvatusta on aloitettu uudelleen vuosien jälkeen myös muutamalla tilalla Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Vuoden kalkkunatuottajaksi Länsi-Kalkkuna Oy ja Suomen Siipikarjaliitto ry ovat valinneet paimiolaisenTatja Vahtivaaran.

Lähellä tuotettu kalkkunanliha on terveellinen ja varteen otettava vaihtoehto kuluttajille, jotka ovat kiinnostuneita terveydestään ja hyvinvoinnistaan, kuntonsa ylläpitämisestä, painonhallinnasta ja ennen kaikkea maukkaasta ravinnosta.

10 syytä kokeilla vaihteeksi kalkkunaa:

Kalkkunanliha on

1. luonnostaan kevyttä, sillä siinä on painoyksikköä kohden vähän energiaa
(rintafilee 105 kcal/100 g) eikä ollenkaan hiilihydraatteja.

2. vähärasvaista, esimerkiksi rintafilee sisältää rasvaa vain 1 g/100 g ja sekin on laadultaan hyvälaatuista.

3. proteiinipitoista, joka sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja sopivissa suhteissa. Rintafilee sisältää jopa 24 g proteiinia per 100 g.

4. täynnä kivennäis- ja hivenaineita, kuten sinkkiä, seleeniä ja fosforia.

5. oiva vitamiinien lähde, jossa on lähes kaikkia vitamiineja ja erityisesti runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kuten niasiinia, B12, pyridoksiinia, riboflaviinia ja tiamiinia.

6. tuote, jolla on matala glykeeminen indeksi, joka auttaa pitämään insuliinitason vakaana.

7. miedon makuista, ja juuri siksi monikäyttöistä kun lihan hentoa ominaismakua voi korostaa vain suolalla tai vaihtoehtoisesti vahvistaa voimakkailla mausteilla.

8. mureaa, mutta oikein valmistettuna mehukasta.

9. helppoa ja nopeaa valmistaa niin pannulla, uunissa, grillissä kuin vaikka savustuspöntössä.

10. saatavilla monessa muodossa esimerkiksi pihveinä, suikaleina, jauhelihana ja leikkeleinä.