siipikarjaliitto_kapea_vas

Valtioneuvosto antoi kesäkuun lopulla periaatepäätöksen eläinten hyvinvoinnin ja terveyden sekä elintarviketurvallisuuden huomioon ottamisesta julkisen sektorin elintarvikehankinnoissa. Salmonellavapauden osoittaminen on tärkeä kriteeri.

Valtioneuvoston tavoitteena on ohjeistaa julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluissa sellaisiin hankintoihin, joiden tuottamisessa on noudatettu hyviä tuotantotapoja. Tuotanto-olosuhteissa otetaan tehostetusti huomioon mm. pellon hyvät viljelymenetelmät, ravinteiden kierrätys, tarpeen mukainen kasvinsuojelu ja eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus.

Periaatepäätös parantaa kotimaassa tuotetun ja lähiruuan asemaa esim. kuntien elintarvikehankinnoissa. Päätöksessä mainitaan esimerkkeinä hankintamenettelyihin asetettaviksi kriteereiksi, että siipikarjasta saatavat tuotteet ovat peräisin tiloilta, joilla nokkia ei katkaista, ja liha- sekä kananmunatuotteiden salmonella- ja lääkejäämävapaus perustuu seurantaan ja todentavaan valvontajärjestelmään.

Siipikarjaliiton KANAVA-palvelu helpottaa salmonellavalvonnan hoitamisvelvoitteen osoittamista. Internet-pohjaisesta KANAVAsta järjestelmän kautta salmonellanäytteiden lähettämisen hoitavien tuottajien lisäksi myös munapakkaamot ja valvontaeläinlääkärit näkevät kyseisten kanaparvien ajantasaiset näytteenottotiedot. Tuottajia muistutetaan sähköpostilla näytteenottopäivän lähestymisestä, ja heidän käytettävissään on myös muita palveluja, omavalvontakuvauksen ylläpidosta tuotannonseurantaan. Mahdollisimman monen munantuottajan liittyminen Kanavaan helpottaa näin myös munapakkaamoissa tehtävää salmonellavalvontaohjelman noudattamisen seurantaa ja kananmunien salmonellapuhtauden todentamista asiakkaille