siipikarjaliitto_kapea_vas

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa H5N8 on todettu luonnonvaraisissa vesilinnuissa useissa Euroopan maissa. Tapauksia on todettu Tanskassa, Pohjois-Puolassa, Pohjois-Saksassa, Unkarissa, Kroatiassa sekä Bodenjärven alueella Etelä-Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Lintuinfluenssa on aiheuttanut vesilintujen joukkokuolemia. H5N8-tapauksia on vahvistettu useissa eri vesilintulajeissa.

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa H5N8 on todettu Unkarissa myös kahdella siipikarjatilalla, 10 200 linnun kalkkunatilalla ja 21 500 linnun ankkatilalla. Siipikarjassa lintuinfluenssa on aiheuttanut kohonnutta kuolleisuutta. Tilojen linnut on lopetettu ja tilojen ympärille on muodostettu rajoitusvyöhykkeet.

Suomessa siipikarjan tuottajien tulisi tarkastaa tautisuojauskäytännöt ja huolehtia riittävästä tautisuojauksesta, jotta luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvät taudinaiheuttajat eivät pääse tuotantotiloihin. Sekä suorat että epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin tulee pyrkiä estämään.

* ETT suosittelee pitämään kaiken siipikarjan sisätiloissa.
* Tautisulun ehdoton käyttö kaikissa siipikarjayksiköissä: jalkineiden ja suojavaatteiden vaihto heti ulko-ovella, mutta jalkineiden vaihto myös eri osastojen ja esim. munahuoneen ja eläintilojen välillä. Käsien pesu aina siipikarjayksikköön mentäessä.
* Kaikilta kävijöiltä vaaditaan liitteen mukaisen tilakäyntiohjeen noudattamista.
* Rehut suojataan luonnonvaraisilta linnuilta ja jyrsijöiltä, samoin kuin ilmastointikanavat verkoilla.
* Luonnonlintukontaktien välttäminen kaikin mahdollisin tavoin: ei luonnonvaraisten lintujen
  ruokintaa siipikarjayksikön läheisyydessä!

Tilakäyntiohje siipikarjatiloja varten >>