siipikarjaliitto_kapea_vas

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Tiedote 16.12.2016

Lintuinfluenssaa todettu Raumalla merikotkassa

Raumalta löytyneestä merikotkasta on todettu H5-tyypin lintuinfluenssa. Löytöpaikan ympäristössä sijaitsee runsaasti siipikarjatiloja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perustaa alueelle rajoitusvyöhykkeen taudin leviämisen ehkäisemiseksi, jos lintuinfluenssa varmistuu korkeapatogeeniseksi eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaksi.

Viruksen tyypitys jatkuu, ja tutkimustuloksia saataneen lauantain aikana. Jatkotutkimuksissa selviää myös, oliko merikotkalla sama H5N8-tyypin lintuinfluenssa, jota on aiemmin todettu luonnonvaraisissa linnuissa Ahvenmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminan lintutarhassa.

Merikotka löytyi Murtamon Pirttijärveltä. Jos lintuinfluenssa varmistuu korkeapatogeeniseksi, Evira perustaa löytöpaikan ympärille vähintään 10 kilometrin päähän ulottuvan rajoitusvyöhykkeen. Siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan ja siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia rajoitusvyöhykkeen sisällä.

Siipikarja pidettävä sisällä

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, minkä vuoksi siipikarja on pidettävä sisällä. Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan joulukuun alusta ja kestää toukokuun loppuun saakka.

Linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa

Jos löytää yli 5 vesilintua tai yli 10 kuollutta muun lajin lintua, tulee ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin välittömästi. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Tätä pienemmistä määristä kuolleita lintuja voi ilmoittaa Eviran nettilomakkeen kautta.

Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea ilman suojavälineitä, ja näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärin tehtäväksi. Lintuinfluenssaviruksen tutkimiseksi kuolleet luonnonvaraiset linnut lähetetään Eviran Helsingin toimipaikkaan.

Evira tiedottaa jatkotutkimuksien tuloksista heti niiden valmistuttua. Samoin tiedotetaan mahdollisista uusista H5N8-tapauksista niiden varmistuttua.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Liisa Kaartinen, p. 040 554 2238 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 040 489 3377 (diagnostiikka)
Erikoistutkija, jaostopäällikkö Tiina Nokireki, p. 050 413 1687 (diagnostiikka)

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
Usein kysyttyä lintuinfluenssasta
THL: Kaikki lintuinfluenssavirukset eivät ole tarttuneet ihmiseen