siipikarjaliitto_kapea_vas

Pienet White Rock -broileriuntuvikot saapuivat Suomeen kesällä 1959. Uuden kotieläintuotannon alan synty on myyttinen tarina munien salakuljetuksista ja suuren maailman malliin järjestetyistä broilerin esittelytilaisuuksista. Siihen tarvittiin myös siipikarja-alan ja elintarviketeollisuuden asiantuntijoita sekä rohkeita maaseudun isäntiä ja emäntiä, jotka ryhtyivät uudelle alalle.

Puolessa vuosisadassa broilerituotanto on kasvanut uutuudesta toiseksi suurimmaksi lihantuotannon alaksi Suomessa. Samalla ovat vaihtuneet broilerin kuluttajapakkaukset, broilerituottajien arjen työ ja Suomen maatalouspolitiikan linja. Tipitii-näyttelyssä voi tutustua broilerituotannon vaiheikkaaseen historiaan esimerkiksi lämpölamppukeinoemon, Funki-hautomakoneen, ruuhijuomalaitteen ja pikkukottien äärellä.

Tipitii-näyttelyssä katsotaan maatalouden murrosta ja elintarviketeollisuuden kehitystä erityisesti yksittäisen ihmisen näkökulmasta. Broilerituotannosta tuli ammatti eräällekin nuorukaiselle, joka sotienjälkeisenä aikana lainasi naapuriltaan kanojen hautomakoneen. Nuorukaisesta tuli myöhemmin yksi broilerituotannon uranuurtajista.

Tipitii-näyttelyn on käsikirjoittanut ja suunnitellut Hilja Toivio. Näyttely on jatkoa Suomen Broileryhdistys ry:n Suomalainen broilerituotanto 1959–2009 -historiahankkeelle. Hilja Toivion kirjoittama Suomen broilerituotannon historia 1959–2009 -kirja julkaistaan 15.10.2009.

Tipitii on avoinna Suomen maatalousmuseo Sarassa 16.10.2009–31.10.2010.

Historiahanketta ovat rahoittaneet Pirkanmaan TE-keskus, Joutsenten reitti ry, Kantri ry, Pyhäjärviseutu ry, Seinäjoenseudun Kehittämisyhdistys LIIVERI ry ja Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry.
Näyttely on broilerialan omaa panostusta.