siipikarjaliitto_kapea_vas

Koska muninnanlasku on oire lähes kaikille siipikarjataudeille, tuottajien olisi reagoitava nopeasti muninnanlaskuun ja lähetettävä näytteet Eviraan tutkittaviksi ja diagnosoitaviksi. Ainoastaan tällä voidaan poissulkea myös vaarallisten, vakavien tautien kuten Newcastlen ja lintuinfluenssan mahdollisuus.

Eviralla on olemassa tutkimuspaketti muninnanlaskun syiden selvittämiseen. Siihen otetaan sekä sively- että verinäytteitä. Tutkimuslähete löytyy myös tämän linkin takaa nimellä Tuotantosiipikarjan tutkimuspaketit:

https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elaimet/elaintautitutkimus/tuotantoelaimet/ .

Mikäli oireet ovat juuri alkaneet, lähetetään 1. näyte, jonka hinta on 75,14 €. Mikäli oireita ei enää ole, kannattaa lähettää 2. näyte, jonka hinta on 187,86 €. Pia Vennerström Evirasta neuvoo, mikäli tuottaja tai hoitava eläinlääkäri ovat epävarmoja oikeasta näytteenottotavasta. Pian tavoittaa numerosta 050 354 4603 ja sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Eläinten terveys ETT ry on päivittänyt tänään 3.5.2018 oheisen muistilistan kanalan omistajille tarttuvien tautien varalle.

Neuvoja tilan tautisuojauksesta saa sekä Siipikarjaliitosta (mahdollisuus myös Neuvo2020 –neuvontaan) että Eläinten terveys ETT ry:ltä.