pikkusiipi_kapea_vas

FINLANDS FJÄDERFÄFÖRBUND
Pikkusiipi-palvelu

Maatiaiskanan poikasia ja nuorikoita


LINTUHARRASTAJALISTA

HARRASTAJIEN YHTEYSTIEDOT

Harrastajien yhteystietoja voi tiedustella Siipikarjaliiton toimistolta puhelimitse (03) 438 4737 tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Koko listaa kaikkine yhteystietoineen emme voi laittaa nettiin.

ROTUPUHTAUS

Rotujen puhtaus on myyjän ilmoituksen varassa (maatiaiskanan säilytysohjelmaan kuuluvilla säilyttäjillä tulee olla ”puhtaat” maatiaiskannat). Siipikarjaliitto ei voi taata, että listalla olevien harrastajien rodut olisivat varmasti puhtaita.

UUSIEN LINTUJEN HANKINTA

Kaikilta harrastajilta ei luonnollisestikaan jatkuvasti löydy myytäviä haudontamunia, poikasia tai aikuisia lintuja, mutta aina kannattaa kysyä. Vaikka kyseisellä harrastajalla ei juuri tiedusteluhetkellä olisikaan eläimiä myytäväksi asti, hän saattaa kuitenkin tietää jonkun jolla on.

Uusien lintujen hankkimisessa OSTAJAN TULEE AINA HUOMIOIDA OSTOON LIITTYVÄ TAUTIRISKI ja varmistua siitä, että lähtötilalla eläimet ovat terveitä. Harrastesiipikarjalla esiintyy melko yleisesti mm. kalkkijalkaa, kanapunkkia, täitä, väiveitä, suolinkaisia ja muita sisäloisia. Ostajan tulee varmistua myös siitä, että esimerkiksi eläinten tuonnissa on noudatettu ministeriön ja Eläintautien Torjuntayhdistys – ETT:n tuontiohjeita. Mistään epämääräisestä tai epäsiististä paikasta ei lintuja pidä mennä ostamaan.

Suosittelemme uusien eläinten pitämistä ”karanteenissa” erillään omista eläimistä riittävän pitkä aika (esim. kuukausi). Karanteenitilojen tulisi sijaita mielellään eri rakennuksessa tai saman rakennuksen eri puolella. Tehokkainta on laittaa uusien eläinten kanssa samaan tilaan pari omaa lintua ”testieläimiksi”. Tämä toimii molemminpuolisesti; jos tulokkaat kantavat oireettomina jotain taudinaiheuttajaa, se tarttuu vain muutamaan testilintuun eikä koko parveen, ja toisaalta taas tulokkaat tottuvat testilintujen myötä uuden asuinpaikkansa bakteerikantaan. Testilinnuissa oireet näkyvät selvemmin koska ne joutuvat uuden taudinaiheuttajan kanssa tekemisiin ensimmäistä kertaa elämänsä aikana. Karanteenin aikana voi tarvittaessa huolehtia esimerkiksi ulko- ja sisäloishäädöistä (ohjeita löytyy Pikkusiiven vastauspalstalta). Loishäätö tulisi tehdä myös testilinnuille ennen siirtoa takaisin omaan kanalaan.

Luonnollisesti sekä karanteenitiloihin ja varsinaiseen kanalaan tms. pitäisi olla kumpaankin omat vaatteet ja jalkineet. Hoitotoimenpiteet tehdään niin päin, että ensin hoidetaan ”vanha” kanala ja sitten vasta karanteeniosasto, ettei vahingossa kuljeteta pöpöjä karanteenilinnuista omiin vanhoihin eläimiin. Karanteenitilojen tarpeellisuus kasvaa sen mukaan mitä enemmän tilalla on lintuja.

Kannattaa huomioida, että mikäli haluaa jotakin tiettyä lajia/rotua, voi linnunhakumatka muodostua pitkäksikin. Harrastajat ovat sijoittuneet ympäri Suomea.

********************************************************************************

Kiitos kaikille lintuharrastajakyselyyn tähän mennessä vastanneille,

OTAMME EDELLEEN VASTAAN VASTAUKSIA KYSELYYN!

********************************************************************************