kananmunatiedotus_vas

Kanan ruokinnalla voidaan vaikuttaa jonkin verran munan ominaisuuksiin ja koostumukseen, kuten vaahdon muodostukseen tai rasvan koostumukseen ja vitamiinimäärään.

Ekstra-tuore kananmuna

Ekstra-tuoreiden kananmunien myyntiaika on rajoitettu 7 päivään pakkauspäivästä tai 9 päivään muninnasta. Extra-tuore kananmuna maistuu erityisen hyvältä sellaisenaan ja sopii herkkusuille esimerkiksi häränsilmän paistomunaksi. Vastamunittu muna vaahtoutuu huonosti, siksi ekstra-tuore muna ei sovellu leivontaan sen ollessa extratuore.

Kananmunat leivontaan ja ruuanlaittoon

Leivontaan ja ruuanlaittoon tarkoitettujen munien rasvakoostumusta on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehulla. Ruokinnalla on vaikutettu munan vaahtoutuvuuteen, vaahdon pysyvyyteen ja keltuaisen väriin. Munat sopivat myös ruuanvalmistukseen ja sellaisenaan syötäviksi.

Omega- ja Camelina-munat

Omega- ja Camelina-munien ravintosisältöä on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehulla. Omega-munissa on runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Omega-3-rasvahapot ja E-vitamiini ovat peräisin kanan rehuun lisätystä pellavaöljystä tai -rouheesta.

Camelina-munat sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja ja muna vaahtoutuu leivonnassa hyvin. Camelina-munien omega-3-rasvahapot saadaan muniin ruokkimalla kanoja kitupellavaöljyllä. E-vitamiini toimii elimistössä tärkeänä antioksidanttina suojaten soluja hapettumiselta. Omega-3-rasvahapot puolestaan lukeutuvat ihmiselle välttämättömiin rasvahappoihin, joita täytyy saada ravinnosta.