kananmunatiedotus_vas

Suomessa kananmunia tuotetaan enimmäkseen luomu-, lattia- ja virikehäkkikanaloissa. Perinteiset häkkikanalat jäivät pois vuoteen 2012 mennessä. Ulkokanaloita on vasta muutama.

Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan.

0 = luomumuna

Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa, joissa kanat elävät vapaina. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomukanaloissa on oltava ikkunat ja ulkoilualueet. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja myös parvikoko on rajoitettu. Luomumunat tunnistaa Luomu -valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.

1 = ulkokanalamuna

Ulkokanojen munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella.  Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea (esim. sääolosuhteiden vuoksi) enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Eviran hyväksymän ulkokanalan tuottamien munien vähittäismyyntipakkauksissa lukee ”Ulkokanojen munia”.

2 = lattiamuna

Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä pehkussa, istua orsilla ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".

3 = virikehäkkimuna

Virikehäkkimuna on suomalainen perusmuna. 2009 vielä yli puolet Suomessa myytävistä kananmunista tuotettiin perinteisissä häkkikanaloissa. Näitä muutettiin uudentyyppisiksi  virikehäkki- eli ns. pienryhmäkanaloiksi. Vuoden 2012 alusta perinteiset häkkikanalat poistuivat käytöstä koko EU:n alueella. Virike- eli varustelluissa häkeissä kanoilla on paremmat mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".

Tuotantotapojen eroja on tarkennettu erilaisista kanaloista kertovalla sivulla.