NEWS

Ajankohtaista

Liikkeellä siipikarjalle Newcastlen tautia aiheuttavaa lintuvirusta

Tampereella ja Lempäälässä joulukuussa kuolleista kesykyyhkyistä on todettu lintujen ortoavulavirus 1. Tutkimukseen lähetetyistä linnuista todettu virus on herkästi tarttuvaa. PMV-1 virus ei ole vaarallinen ihmisille, mutta siipikarjalle virus aiheuttaa vakavaa Newcastlen tautia. 

Kesykyyhkyissä PMV-1 viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana.

Siipikarjanpitäjien pitää huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta virus ei pääse leviämään siipikarjaan. Lintujen pitäjien tulisi huolehtia mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. PMV-1 -virus leviää helposti esimerkiksi vaatteiden, kenkien tai tarvikkeiden mukana.

PMV-1 viruksen, eli Newcastlen taudin toteaminen pitopaikassa pidettävissä linnuissa aiheuttaa viranomaistoimenpiteitä ja tartunnan saaneen pitopaikan linnut joudutaan lopettamaan. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoja Tampereella todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta kesykyyhkyissä - Ruokavirasto