NEWS

Ajankohtaista

Kurikkalainen Alangon maatila vuoden kalkkunatuottaja

Vuoden kalkkunatuottajiksi on valittu Mari ja Sami Alanko Kurikasta. Alangon maatilalla otettiin joulukuussa 2021 käyttöön Suomen ensimmäinen siipikarjatilan biokaasulaitos. Kalkkunanlanta kierrätetään bioreaktoreiden kautta, ja suurin osa biokaasusta käytetään kalkkunahallien lämmittämiseen. Alangon tilalla biokaasu korvasi kokonaan aiemmin käytetyn öljylämmityksen. 

Tulevaisuuden suunnitelmissa Alangoilla on edelleen kehittää kalkkunoiden kasvatusta ja toimintatapoja, sekä jatkaa panostusta koko tilakokonaisuuden kehittämiseen. ”Asetamme itsellemme tavoitteita kasvatustulosten osalta ja seuraamme niiden toteutumista”.

Tulevaisuuteen katsova ja kehittävä ote näkyy kaikessa Alankojen tekemisessä. ”Yhteistyökykyisiä, tavoitteellisia ja tulevaisuuteen katsovia kehittäjiä. Todellisia maatalousyrittäjiä”, kuvaa Alankoja Länsi-Kalkkunan tuotantoneuvoja Riina Niemistö.

Mari ja Sami Alanko kasvattavat kalkkunoita Kurikassa. Tilalla on pitkä historia siipikarja-alalla, kun ensimmäiset kanat tulivat tilalle jo 1900-luvun alkupuolella. Kalkkunoitakin tilalla on kasvatettu jo yli 40 vuotta.

Alangon maatilan esittely 

Kalkkuna tarjoaa vaihtelua suomalaiseen ruokapöytään

Suomalaisen lihansyöjän ruokalautasella olisi tilaa kevyelle kalkkunanlihalle, joka tuo hyvää vaihtelua lihavalikoimaan. Kalkkunanliha on monikäyttöistä. Paitsi että se soveltuu jokaisen kotikokin arkiruokiin, siitä voi yhtä helposti valmistaa myös mitä juhlavampia ruokalajeja. Kalkkunanliha on mureaa, maukasta, vaivatonta valmistaa sekä oikein kypsennettynä vieläpä erittäin mehukasta. Miedon ominaismakunsa ansiosta kalkkunanliha sopii yhtä hyvin puhtaiden ja hentojen perusmakujen ystävälle kuin voimakasta ja ennakkoluulotonta maustamista harrastavalle.

Kalkkunaviikko lisää kuluttajien tietoisuutta kalkkunasta

Lokakuun viimeisellä viikolla vietetään kalkkunaviikkoa. Idea kalkkunaviikkoon syntyi, kun kalkkuna-alan toimijat miettivät keinoja lisätä tämän vähemmän tunnetun, mutta erittäin persoonallisen linnun tunnettuutta. Kalkkunaviikon tarkoituksena on kertoa kalkkunan kasvatuksesta Suomessa, ja näyttää minkälainen on tuo aktiivinen ja persoonallisen näköinen iso valkoinen lintu. Lisäksi halutaan jakaa tietoa kalkkunanlihan hyvistä ja monipuolisista ominaisuuksista elintarvikkeena. Osana kalkkunaviikkoa palkitaan vuoden kalkkunatuottaja. Vuoden kalkkunatuottaja valittiin tänä vuonna 12 kertaa.

Kalkkunaviikkoa viettävät yhdessä Suomen kalkkunakasvattajat, kalkkunalihatalo Länsi-Kalkkuna Oy ja Suomen Siipikarjaliitto ry. Lue lisää kalkkunaviikosta.

Lisätietoja: 
Vuoden kalkkunatuottaja: Sami Alanko, p. 045 675 3485
Länsi-Kalkkuna Oy: Sirkka Karikko, p. 040 559 7250
Suomen Siipikarjaliitto ry: Hanna Hamina, p. 050 573 0773
 

Mari ja Sami Alanko kasvattavan kalkkunoita Kurikassa.