NEWS

Ajankohtaista

Lintuinfluenssa ei hellitä

Ruokavirasto on viime viikolla todennut kaksi uutta lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa Helsingissä.

On tärkeää muistaa, että virusta on varmasti edelleen luonnossa ja luonnonvaraisissa linnuissa. Pakkanen ei ”neutralisoi” virusta vaan se säilyy pitkään tartuttavana kylmässä ja kosteassa. Bioturvatoimissa ei saa siis lepsua yhtään talvikuukausinakaan. Siipikarjan sisälläpitomääräys astuu Suomessa voimaan 8. helmikuuta viime vuoden tapaan.

Viime vuonna kahden eri siipikarjatilan seurantanäytteessä todettiin lintuinfluenssan H5-vasta-aineita. Koska linnuissa ei ollut oireita, eikä itse H5- tai H7-virusta pystytty eristämään, kyseessä ei ollut tautitapaukset. Vakava muistutus kuitenkin meille kaikille siitä, että lintuinfluenssan siirtyminen suomalaiseen siipikarjaan on mahdollista.

Viime viikkoina tautia on todettu siipikarjassa mm. Tanskassa (3 tapausta, joista yksi 100 tuhannen kanan tila), Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Isossa-Britanniassa ja Hollannissa. Viimeisimmät kehitykset voi katsoa täältä. Isossa-Britanniassa uutisoitiin myös H5N1-viruksen ihmistapauksesta, kun harrastekanojen pitäjällä todettiin tautitartunta.

Lisätietoa lintuinfluenssalta  suojautumisesta.