NEWS

Ajankohtaista

Lintuinfluenssan uhka huomioitava vesilintujen metsästyksessä

Ruokavirasto muistuttaa näin vesilintujen metsästyksen alettua lintuinfluenssan uhasta:

Vesilintujen metsästyskauden alkaessa Ruokavirasto haluaa muistuttaa, että lintuinfluenssaa esiintyy yhä luonnonvaraisissa linnuissa. Kesän aikana tautitapauksia on ilmennyt Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla. Tartuntojen välttämiseksi on olennaista estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan väliset kontaktit. Metsästyksessä tulisi myös huomioida, ettei lintuinfluenssavirus pääse leviämään ihmisten ja varusteiden välityksellä.

Kesän aikana on varmistunut yhteensä kymmenkunta korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssatapausta Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Ahvenmaalla. Tautia on todettu muun muassa merimetsoista, merikotkista ja merilokista.

Ruokavirasto suosittelee, että luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan sekä muiden ihmisten pitämien lintujen väliset kontaktit pyritään estämään. Jos linnut pääsevät ulkoilemaan, lintuja ei pitäisi päästää vapaaksi esimerkiksi pihapiirin ympäristöön vaan ne olisi hyvä pitää aitauksissa. Suositeltavaa olisi myös kattaa aitaukset verkolla. Lintujen rehu ja vesi tulisi säilyttää suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta. Lintujenpitotiloihin olisi hyvä varata omat kengät ja muut varusteet, joita ei käytetä muualla.

Epäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille. Jos luonnosta löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee myös ottaa yhteyttä paikalliseen virkaeläinlääkäriin, joka huolehtii näytteenotosta ja ohjeistaa tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Kuolleita tai sairaita lintuja on syytä käsitellä hansikkaat kädessä. Kädet pestään lintujen käsittelyn jälkeen huolellisesti vedellä ja saippualla. Käsien desinfiointiin tarkoitettua desinfektioainetta voi käyttää käsien pesun jälkeen.

Muista hygienia metsästyksessä

Vesilintuja voi edelleen metsästää normaalisti. Terveetkin linnut olisi kuitenkin hyvä puhdistaa kertakäyttökäsineet kädessä ja pestä kädet sen jälkeen. Muutoin riittää normaali ruoanvalmistuksen hygienia ja lihan kypsentäminen läpikypsäksi. Itsestään kuolleita tai sairaita lintuja ei pidä koskaan syödä. Lintuinfluenssavirusten leviämistä voi estää myös pitämällä huolen metsästysvarusteiden puhtaudesta ja välttämällä siipikarjatiloilla käyntejä metsästysretkien jälkeen. Siipikarjaa tai muita lintuja hoitavien henkilöiden olisi hyvä välttää vesilintujen metsästystä, samoin kuin muita kontakteja luonnonvaraisiin vesilintuihin.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonvaraiseen lintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Linkki alkuperäiseen uutiseen

Uutisen kuva: Pexels, TheOther Kev