NEWS

Ajankohtaista

Lintuinfluenssatapauksia runsaasti

Kevään aikana Suomessa on todettu yhteensä 17 korkeapatogeenista lintuinfluenssatapausta. Näistä 16 on todettu luonnonlinnuissa ja yksi janakkalalaisen riistatarhan fasaaneissa. Pääasiassa luonnonlinnuilla on todettu H5N8-virusta.   

Ruokavirasto on tutkinut alkuvuonna jo lähes 200 luonnonvaraista lintua, mikä käy ilmi viraston julkistamasta avoimesta datasta. Määrä on tänä vuonna selvästi korkeampi kuin aiempien viiden vuoden keskiarvo.  

Lintujen sisälläpitomääräys loppui kesäkuun alussa, joten siipikarjan ulkoilu onnistuu koko Suomessa aiempien vuosien tapaan.  

Euroopassa ennätysmäärä lintuinfluenssaa 

Lintuinfluenssatapauksia on todettu loka-toukokuun aikana ennätysmäärä Euroopassa. Taudinpurkauksia todetaan edelleen, joten epidemia on kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Tanskassa on todettu 15 tautitapausta siipikarjassa ja Ruotsissa 24. Tanskassa eniten tapauksia on ollut kalkkunatiloilla (4 tapausta), Ruotsissa puolestaan kanatiloilla (7 tapausta). Puolassa lintuinfluenssa on levinnyt jopa yli 320 tilalle. Myös Saksassa tapauksia on todettu yli 250 siipikarjatilalla.  

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan takia Euroopassa on lopetettu jopa yli miljoonaa lintua. Tauti on tehnyt tuhojaan luonnonlinnuissa, joita on menehtynyt tautiin lukematon määrä. Suosituilla talvehtimisalueilla erityisesti Pohjanmeren rannikolla kuolleita lintuja on jouduttu keräämään ja hävittämään pois rannoilta.