NEWS

Ajankohtaista

Usein kysyttyjä kysymyksiä kanojen IB-virustaudista ja rokotuksista

Mikä on IB? (Oireet, leviäminen, todentaminen)

IB on kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus. Aiheuttaja on gammakoronaviruksiin kuuluva IB-virus, josta on useita taudinaiheuttamiskyvyltään erilaisia viruskantoja. Kaikki kannat aiheuttavat kanoille hengitystietulehduksen, joka heikentää linnun vastustuskykyä ja hyvinvointia. Kanojen IB-virus ei tartu ihmisiin.

Virus aiheuttaa rehun- ja vedenkulutuksen alenemista, munivilla linnuilla muninnanlaskua ja munan laadun heikkenemistä sekä broilereilla kasvun hidastumista.

Virus leviää herkästi ilmateitse esimerkiksi tuulen mukana kanalasta toiseen.

Viruksen osoitusta ja tunnistamista varten on saatava akuutisti oireilevasta parvesta sivelynäytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Verinäytteistä voidaan tutkia vasta-aineita, joita tartunnan läpikäyneille linnuille muodostuu.

Lisätietoja: https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/ib-eli-keuhkoputkentulehdus/

Onko IB-tauti vaarallinen muille kuin kanoille?

Ei ole. IB on kanojen (gallus gallus) sairaus, eikä se tartu muihin eläimiin tai ihmisiin.

IB-taudin esiintyminen Suomessa

IB-tautia esiintyy siipikarjassa yleisesti ympäri maailman. Suomessa tautia on todettu vuosittain siipikarjassa muutamia tapauksia vuodessa. Harrastekanoissa tautia on todettu jo pidempään.

Toukokuun alusta lähtien suomalaisilla siipikarjatiloilla on todettu kymmeniä tautitapauksia. Tutkimuksissa on todettu, että useassa tapauksessa taudinaiheuttajana on nyt ollut IB-viruksen QX-kanta, jonka taudinaiheuttamiskyky on korkea. Tätä virustyyppiä on todettu siipikarjatilalla Suomessa vain kerran aikaisemmin vuonna 2011.

Lisätietoja Ruokaviraston tietokannasta: https://avointieto.ruokavirasto.fi/#/elain/elaintaudit

sekä https://siipi.net/site/assets/files/2964/ib_tilanne-_vennerstrom_20230602.pdf

IB-taudin ennaltaehkäiseminen

Taudin leviämistä voidaan estää noudattamalla yleisiä tautisuojausohjeita. Koska virus on herkästi leviävä ja ehtinyt jo levitä kymmenille siipikarjatiloille, on elinkeino päättänyt aloittaa kanojen rokotukset niiden terveyden turvaamiseksi ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Rokotukset ovat alkaneet kesäkuun alussa, ja tavoitteena on suojata kaikki suomalaiset kanat.

IB-rokotukset

IB-tautia vastaan rokotetaan maailmalla yleisesti. Rokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä, ja niiden toimintaa ja tehoa on tutkittu pitkään. Esimerkiksi Ruotsissa IB-rokotukset on aloitettu jo 90-luvulla. Suomessa rokotteiden luvat myöntää Fimea, joka myös valvoo niiden käyttöä.

Rokotteet eivät siirry kanoista niiden tuottamiin muniin tai lihaan. Ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille – ei kanojen hoitajille eikä kuluttajille. Rokotteissa ei käytetä mRNA-tekniikkaa. IB-rokotteet on valmistettu perinteisellä tekniikalla, eli ne sisältävät heikennettyä virusta, joka käynnistää kanojen oman vastustuskyvyn ja vasta-aineiden tuotannon. Sama, paljon tutkittu tekniikka on käytössä useissa eri eläinrokotteissa.

Eläinlääkäri luovuttaa tiloille rokotteet, jotka annetaan kanoille juomaveden kautta ja/tai sumuttamalla. Eläinlääkäri antaa myös neuvoja rokotteiden käyttöön.

Rokotteiden tavoite on turvata kanojen terveyttä ja hyvinvointia ja suojata kanoja tältä hengitystietulehduksia aiheuttavalta taudilta. Tuottajilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia kanojen terveydestä ja hyvinvoinnista kaikin mahdollisin keinoin, joista rokotteet ovat yksi parhaista.

Lisätietoja kanojen IB-rokottamisesta käytännössä: https://siipi.net/site/assets/files/2966/ib-rokottaminen_kaytannossa_ville_poyri.pdf

Rokotussuositukset taudinpurkaustilanteessa: https://www.ett.fi/wp-content/uploads/2023/06/IB-rokotussuositukset-taudinpurkaustilanteessa-2023-paivitetty-6.6.2023.pdf

Ruokavirasto suosittelee kanojen IB-rokotuksia