NEWS

Ajankohtaista

Vuoden kalkkunatuottajiksi MTY Hyyti ja Jouni Pesonen

Vuoden kalkkunatuottajiksi on valittu Maatalousyhtymä Hyyti sekä Jouni Pesonen

Maatalousyhtymä Hyyti (Pikkukuva sivun alaosassa) on perheyritys, joka kasvattaa kalkkunoita Satakunnassa Kokemäellä. Yhteistyössä jokaisella perheenjäsenellä on oma roolinsa, jolloin homma pyörii hyvin. Hyytin tilalla on pitkät perinteet siipikarjankasvatuksessa, sillä broilerien kasvatus aloitettiin Suomessa ensimmäisten joukossa jo 60-luvulla. Kalkkunankasvatus alkoi tilalla vuonna 2001. Sisarukset Emmi ja Heikki ovatkin siipikarjankasvattajia jo kolmannessa polvessa.

Hyytien mukaan tärkeitä asioita kalkkunan kasvatuksessa on monia. Laitteiden kunnosta huolehtimista Hyytit pitävät erityisen tärkeänä. Kun laitteet toimivat, pystytään lintujen olosuhteita seuraamaan koko ajan. Pitkästä historiasta huolimatta kiinnostusta oman toiminnan uudistamiseen löytyy. Hyyteillä töitä tehdäänkin asenteella ”Asioita on mukava kehittää ja parantaa”. Pienten lintujen alkukasvatukseen on panostettu erityisen paljon viime vuosina. Uudistuksia on tehty niin laitteisiin kuin omaan toimintaankin. Muutokset ovat olleet toimivia.

Hyytin tilan esittely

Jouni Pesonen (Kuva sivun yläosassa) kasvattaa kalkkunoita Etelä-Savossa Juvalla. Kalkkunankasvatus tilalla alkoi alun alkaen vuonna 2002, ja tauon jälkeen kalkkunoiden kasvatukseen palattiin uudelleen Länsi-Kalkkunan kanssa vuonna 2014. Toinen kasvatushallikin on jo tämän jälkeen otettu käyttöön. Nykyään kalkkunoiden hoito on tilalla täysipäiväistä ja mielekästä työtä.

Jouni Pesosen mukaan kasvatuksessa on muokattava hoitotoimia kalkkunan kehitysvaiheeseen sopivaksi. Pesonen pitää tärkeänä eläinten havainnointia. ”Olen elämäni ollut tekemisissä eläinten kanssa ja uskon siitä olevan etua myös kalkkunankasvatuksessa. Valmiiksi tässä ei tule koskaan, mikä toisaalta pitääkin mielen virkeänä. Jokainen parvi on erilainen ja parven sisältäkin löytyy yksilöitä”, kertoo Pesonen. Kasvatustulokset osoittavat, että tilalla todellakin osataan kalkkunankasvatus.

Pesosen tilan esittely              

Kuvia vuoden tuottajista

Kalkkuna tunnetuksi kalkkunaviikolla

Marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään kalkkunaviikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä kuluttajien tietoisuutta sekä kalkkunoiden kasvatuksesta että monipuolisen ja terveellisen kalkkunanlihan käytöstä. Vuoden kalkkunatuottaja valittiin tänä vuonna 12 kertaa.

Kalkkunaviikkoa viettävät yhdessä Suomen kalkkunakasvattajat, kalkkunalihatalo Länsi-Kalkkuna Oy ja Suomen Siipikarjaliitto ry.

Lue lisää kalkkunaviikosta www.facebook.com/kalkkunaasuomesta

Lisätietoja:

Vuoden kalkkunatuottajat: Heikki Hyyti, p. 040 771 8099 ja Jouni Pesonen, p. 050 354 4408

Länsi-Kalkkuna Oy: Sirkka Karikko, p. 040 559 7250

Suomen Siipikarjaliitto ry: Hanna Hamina, p. 050 573 0773